Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Προσοχή στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και εφιστά την προσοχή των πολιτών και τη λήψη μέτρων προφύλαξης στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, μετά και τα 12 περιστατικά που αντιμετώπισε τις προηγούμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Λόγω των καιρικών συνθηκών και της ανομβρίας που επικρατεί στο νησί μας σε συνδυασμό με την ελλιπή λήψη μέτρων, κατά το τελευταίο 20ημερο η Υπηρεσία μας επενέβη σε 12 τουλάχιστον περιστατικά κατάσβεσης πυρκαγιάς που προκλήθηκαν  από υπολείμματα καύσης καλλιεργειών χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ζημιές. Χαρακτηριστική η Τετάρτη 06/04/2016 όπου η Υπηρεσία μας επενέβη σε 3 περιστατικά  Θολοποτάμι, Βοκαριά, Καλαμωτή για τον έλεγχο πυρκαγιών που προκλήθηκαν από την προαναφερόμενη αιτία.
Εφιστούμε την  προσοχή των εργαζομένων στην ύπαιθρο πολιτών για τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σύμφωνα με την 9/2000 Πυροσβεστική διάταξη.
Συγκεκριμένα:
Α.  Να γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα 2 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
Β. Να τηρείται η ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα και εξασφαλίζεται με τοποθέτηση περιμετρικά της εστίας της φωτιάς κατάλληλου μεγέθους λίθων.
Γ. Να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
Δ. Σε περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν φωτιά, υποχρεούνται στην  πλήρη κατάσβεσή της ή στο σκέπασμά της με ποσότητα χώματος.
Σε περίπτωση επέκτασης των πυρκαγιών οι παραβάτες διώκονται ποινικά και υποχρεούνται σε αστική αποζημίωση.
Τέλος σύμφωνα με την 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη υπενθυμίζουμε ότι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο­νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υπο­χρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This