Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σύσκεψη Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την Aντιπυρική 2013

Αθήνα, Πέμπτη 24 Απριλίου 2013, ώρα 17:00 
Το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ) συγκλήθηκε, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό της Διοίκησης σε Εθνικό επίπεδο για την πρόληψη και την ετοιμότητα των φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2013.
Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Δασών κ. Γεώργιου Αμοργιανιώτη, του Γενικού Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιου Χριστόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη, οι φορείς υπογράμμισαν ότι φέτος πραγματοποιήθηκε εγκαίρως η κατανομή των πιστώσεων για την πρόληψη και την ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Εγκαίρως σε σχέση με προηγούμενα έτη εκδόθηκε φέτος και η απόφαση του ΚΣΟΠΠ που αφορά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση και δρυμούς όταν προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Ειδικότερα, το ΚΣΟΠΠ αποφάσισε να εισηγηθεί την έκδοση όπως και τα προηγούμενα χρόνια από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπουργικής απόφασης με την οποία εξουσιοδοτούνται «οι Περιφερειάρχες και αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες να συγκαλούν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση και «ευπαθείς» περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στην περιοχή ευθύνης τους» προσδιορίζοντας το χρόνο και προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος ακολουθούν το δόγμα «ανθρώπινη ζωή, περιουσία, φυσικό περιβάλλον». Επεσήμανε επίσης, ότι φέτος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα θέσει σε εφαρμογή για πρώτη φορά σύστημα ταχείας χαρτογράφησης πληγεισών περιοχών, με χρήση δορυφορικών και σύγχρονων χαρτογραφικών μέσων, ώστε τα σχετικά δεδομένα να διατίθενται άμεσα από τη ΓΓΠΠ προς όλους τους φορείς με στόχο την άμεση και ταχεία αποκατάσταση.
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος ΠΣ κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος παρουσίασε τις δράσεις που βρίσκονται σε φάση τελικής εξέλιξης ή έχουν ήδη υλοποιηθεί στα πλαίσια της προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου 2013, διαβεβαιώνοντας ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από την 1 Μαΐου 2013 προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες δασοπυρόσβεσης». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον έλεγχο και την συντήρηση των μέσων πυρόσβεσης, του εξοπλισμού και των υδροδεξαμενών, την καταγραφή των προβλημάτων του δασικού, αγροτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, την αποστολή στην αρμόδια εισαγγελία των πορισμάτων ελέγχων και καταγραφής των χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και στην έγκαιρη διοργάνωση συσκέψεων προετοιμασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε περιφερειακό επίπεδο.
Στη σύσκεψη του ΚΣΟΠ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωπος του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εκπρόσωποι των αρμόδιων Γενικών Γραμματειών Εσωτερικών, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων, Μεταφορών, Οικονομικών, Υγείας, Ενημέρωσης (Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), όπως και εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δρομολογήσει τις δράσεις προετοιμασίας και έχει εκδώσει και αποστείλει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις σχετικές εγκυκλίους και σχέδια για την αντιπυρική περίοδο.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This