Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από 12/03/2019 έως 13/03/2019

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μεταβολή του καιρού από τα δυτικά και βόρεια προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 12/03/2019, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.
Πιο αναλυτικά:
1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
α) Την Τρίτη 12/03/2019 από τις πρωινές ώρες το Ιόνιο και βαθμιαία την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια. Από το μεσημέρι τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο και σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
β) Την Τετάρτη 13/03/2019 τις πρωινές ώρες την Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
2. Τους πολύ θυελλώδεις ανέμους. Η έντασή τους την Τρίτη 12/03/2019 θα φτάσει στα πελάγη τα 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 13/03/2019.
3. Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 - 12 βαθμών Κελσίου, που θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τρίτης και τις πρωινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/03/2019, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
4. Τις χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 12/03/2019 μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και πρόσκαιρα στα ορεινά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This